Blog

Pihentető alvás

ScarfOcean
2024.03.12 12:33
Pihentető alvás

A pihentető alvás nemcsak a négylábúaknak elengedhetetlen, hanem nekünk, kétlábúaknak is, az egészséges életmód és a jóllét szempontjából.

Az alvás nem csupán időtöltés,

hanem az életünk fontos része is, amely jelentősen befolyásolja mindennapi teljesítményünket, mentális állapotunkat és általános egészségünket. A jó alvás alapját képező kulcsfontosságú tényezőkről beszélve alább sorra vesszük, mi szükséges ahhoz, hogy elérjük az optimális pihenést és regenerálódást a mindennapok során.

Rendszeres alvási időpont

1. Az alvásszakértők által leggyakrabban javasolt tanácsok közül az első és talán legfontosabb a rendszeres alvási időpont kialakítása és betartása. Mindennap próbálj meg ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, még hétvégén is. Az állandó alvási rend segít szinkronban tartani a belső biológiai órát, ami kedvezően befolyásolja az alvás minőségét és időtartamát.

Nyugodt és kényelmes alvási környezet

2. A második tanács az alvásszakértők által leggyakrabban említett, és rendkívül fontos tényező, hogy teremtsünk egy nyugodt és kényelmes alvási környezetet. Ehhez használjunk sötétítő függönyt, szellőztessük ki a szobát, és gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékletről. Próbáljunk minél sötétebb szobában, csendben aludni, de hallgathatunk fehér zajt is. A túl meleg és a túl hideg is ronthatja az alvás minőségét. Az ideális hőmérséklet a 18-19 fok, évszaknak megfelelő kényelmes ruházattal és takaróval. Egy jó minőségű matrac és párna is hozzájárulhat az alvás kényelméhez és minőségéhez.

A stressz és szorongás kezelése

3. A harmadik lépésben érdemes kiemelni a stressz és szorongás kezelésének fontosságát az alvás minősége szempontjából. A stressz és szorongás közvetlen hatással lehet az alvásra, ezért fontos, hogy megtanuljuk kezelni ezeket az érzelmi reakciókat. Próbáljunk ki relaxációs technikákat, például mélylégzést vagy meditációt, hogy csökkentsük a feszültséget az esti órákban, és így könnyebben elaludjunk és nyugodtabban aludjunk egész éjszaka.

Kerüld az alkohol- és koffeinfogyasztást

4. Kerüld az alkohol- és koffeinfogyasztást, hiszen mind a koffein, mind pedig az alkohol stimulálhatja az idegrendszert, ami nehezítheti az elalvást és ronthatja az alvás minőségét. Kerüljük ezek fogyasztását az esti órákban!

Rendszeres testmozgás

5. A rendszeres testmozgás számos előnnyel jár, beleértve az alvás minőségének javulását is. Próbáljunk rendszeresen mozogni, de figyeljünk arra, hogy ne végezzünk intenzív edzést közvetlenül lefekvés előtt.

Étkezési szokások

6. Vedd figyelembe az étkezési szokásaidat, így a nehéz, nagyobb mennyiségű ételek elfogyasztása az esti órákban megnehezítheti az elalvást. Próbáljunk könnyű vacsorát fogyasztani, de kerüljük az éhgyomorra lefekvést is.

Nulla mobiltelefon, laptop, táblagép, kütyü

7. Használj kevesebb (vagy leginkább semennyi) képernyőidőt lefekvés előtt. A képernyők kék fénye gátolhatja a melatonin termelődését, amely fontos az alvás szempontjából. Legalább egy órával lefekvés előtt kapcsoljuk ki ezeket az eszközöket, és kerüljük azokat a hálószobában!

A napfény ereje

8. A napfény ereje: A nappali fény fontos szerepet játszik a belső óránk szabályozásában. Törekedjünk arra, hogy minél több időt töltsünk a szabadban, mivel ez segítheti a természetes alvásciklusunk beállítását. Sétáljunk a szabadban, élvezzük a friss levegőt, és törekedjünk a rendszeres testmozgásra.

A megfelelő alvási időtartam

9. A megfelelő alvási időtartam, az alvás mennyisége elengedhetetlen az egészségünk és teljesítőképességünk szempontjából. Átlagosan 7-9 óra alvásra van szüksége a felnőtteknek. A gyerekek alvásigénye az életkoruktól függően változik, alább az átlagos alvásigények a különböző életkorú gyermekek számára:

  • Újszülöttek (0-3 hónap): Átlagosan naponta 14-17 óra alvásra van szükségük, de ez eloszlik több alvási szakaszban.
  • Csecsemők (4-11 hónap): Átlagosan naponta 12-15 óra alvásra van szükségük, beleértve az éjszakai és nappali alvást is.
  • Kisdedek (1-2 év): Átlagosan naponta 11-14 óra alvásra van szükségük. A legtöbb kisgyerek egy hosszabb éjszakai alvással és egy vagy két nappali alvással rendelkezik.
  • Kisgyerekek (3-5 év): Átlagosan naponta 10-13 óra alvásra van szükségük. A legtöbb gyermek már elhagyja a nappali alvást ebben az életkorban.
  • Iskolások (6-13 év): Átlagosan naponta 9-11 óra alvásra van szükségük. Az iskoláskorú gyermekeknek elég alvásra van szükségük az iskolai teljesítményhez és az egészséges fejlődéshez.

A jó alvás feltételei számos tényező összjátékát jelentik, amelyek mindegyike hozzájárul az optimális pihenéshez és regenerációhoz. Fontos azonban megérteni, hogy minden ember egyedi, és a legjobb alvásfeltételek kialakítása személyre szabott megközelítést igényel.

Mindazonáltal a megfelelő alvás segít megőrizni testünk és elménk egyensúlyát, valamint növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességünket.

Körülölel, melegséget és biztonságot ad - illatsál-alvósál és illatpárna

Lefekvés ellőt csak tedd fel az illatsál-alvósálat, amely körülölel, melegséget és biztonságot ad, és élvezd a kellemes, gyógyító illatokat, amelyek segítenek az ellazulásban, elalvásban és biztosítják számodra a nyugodt, pihentető alvást.

Mester Tamás AVANOVA meditáció

Ha szeretnéd, hallgasd meg Mester Tamás AVANOVA meditációt a youtube csatornáról a pihentető alvásod érdekében. És ha kifejezetten a pihentető alvás meditációt szeretnéd az AVANOVA meditációi közül, csak csatlakozz Te is az AVANOVA-hoz.

Szeretettel olvassuk leveled bármilyen témában, hozzászólásban, és ha bármilyen kérdésed van, keress minket, írj nekünk bátran a
hello@scarfocean.hu 
email címre.