Blog

Színvilágok

ScarfOcean
2024.04.18 10:54
Színvilágok

Ismerd meg a színvilágainkat, azaz azt, hogy mi inspirált a kollekcióink névadásánál, a színek kiválasztásánál

Rubin világ

A leghíresebb rubinok mindegyike figyelemre méltó történeteket rejt magában. Nehéz volt választani, de alább a három leghíresebb rubinról pár sor.

1. A napkelte rubinja

A Sunrise Ruby egy 25,59 karátos burmai rubin, amelyet a világ egyik legtökéletesebb rubinjának tartanak. Mély, vérvörös színű, gyönyörű csillag alakú zárvány. A Sunrise Rubyt 1960-ban Cartier állította gyűrűbe, és azóta többször is elárverezték rekordáron. Például 2015-ben a Sotheby's Genfben elárverezték elképesztő, 30,3 millió dollárért, amivel a valaha eladott legdrágább drágakő lett az aukción.

2. A DeLong Star Ruby

A DeLong Star Ruby egy 100,32 karátos burmai rubin, amely csillag alakú zárványáról is ismert. A csillagot a rubin kristályszerkezetében elhelyezkedő rutiltűk okozzák. A DeLong Star Ruby a világ egyik legnagyobb és leghíresebb csillagrubinja. Jelenleg a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeumban látható. Dr. Henry Meyer DeLong fedezte fel Srí Lanka déli részén az 1900-as évek elején.

3. A Rosser Reeves Ruby

A Rosser Reeves Ruby egy 138,7 karátos Srí Lanka-i rubin, amely mély, galambvérű színéről ismert. Nevét Rosser Reevesről, az amerikai reklámvezetőről kapta, aki megvásárolta. Reeves, aki 1965-ben adományozta a drágakövet a Smithsoniannak, szerencsekövetként hordta magával, és "kisbabájaként" emlegette. A rubin kezdetben valamivel több mint 140 karátot nyomott, de nagyon erősen megkarcolódott, és néhány karátot eltávolítottak az újrapolírozás során. Az újrapolírozás a kő csillagának középre állításában is segített.

Ez csak három a világ leghíresebb rubinjai közül. Még számos, más gyönyörű és történelmi rubin található a világban, és mindegyiknek megvan a maga egyedi története. Így tehát, mikor meglátsz  egy rubint, rubin színt, csak szánj egy percet annak szépségére és történetére.

Csak úgy, mint a rubin ásvány ihlette Rubin Kollekciónkra, ahol az ásványok ereje és a kifinomult elegancia találkozik. A Rubin nem csupán egy ékszert jelent, hanem egy egész életérzést, amelyben a rubin drágakő káprázatos fénye és jelentése inspirálja az élet minden pillanatát. Természetes szépsége és ereje kifejezi a visszafogott eleganciát és az örök klasszikus stílust. Minden egyes darabot gondosan terveztek és készítettek, hogy tökéletesen tükrözze viselője egyediségét és stílusát, csak úgy, mint sáljaink minden egyes darabja.

Válogass a Rubin Világ Kollekcióból itt.

 

Zafír világ

Az egyik leginkább körülrajongott drágakő a világon a lenyűgöző kasmír zafír. Ez részben a szép tiszta színének és kiváló minőségének köszönhető, részben pedig annak, hogy meglehetősen ritka. Egy Kasmírból származó zafír elképesztően kívánatos drágakő, ebből adódóan a tények és a legendák olykor szétválaszthatatlanok. Egy dologban azonban a szakértők is egyetértenek: ez a drágakő egy valódi kuriózum. Sok gyűjtő álma, hogy birtokában legyen egy ilyen exkluzív kék drágakő. 

Egy kasmír zafírhoz hozzájutni azonban nem túl könnyű. Napjainkban igen ritkán kerül elő új zafír Kasmírban. Manapság a kínálatban szereplő kasmír zafírok nagy része egy évszázados is lehet. Egy kasmír zafír értéke meglehetősen magas. 2007-ben eladásra került egy 22 karátos kasmír zafír, melynek ára körülbelül hárommillió dollár volt. Ráadásul ez nem volt tökéletes példány, inkább egy olyan drágakő volt, melyet a szakértők úgy jellemeztek, hogy „szép drágakő”.

Az első kasmír zafír drágakövek 1881-ben bukkantak fel, miután a hegymászók elcserélték, amit találtak. Egészen pontosan ugyanakkora tömegű sóra cserélték a drágaköveket. Az utóbbi években azonban felreppent a hír, hogy a bányák újra nyitása gyümölcsöző lesz. Azt állítják, hogy a kasmír zafír újra elérhető lesz a drágakő piacon. Az a híresztelés, hogy a kasmír zafír egyedülálló színnel rendelkezik igaz. A kasmír zafírnak selymes kék színe van, intenzíven ragyogó lila elemekkel. Leginkább az élénk búzavirág színére hasonlít, már ha össze lehet hasonlítani egyáltalán bármi mással a világon, hacsak nem a ScarfOcean "kék" sálakkal. :)

Válogass Zafír Világ Kollekciónkból itt.

 

Smaragd világ

A smaragd – zöld Berill – a leghíresebb és legértékesebb zöld drágakő. Szép zöld színe, tartóssága és ritkasága miatt , ez az egyik legdrágább drágakő. Mély zöld a leginkább kívánatos smaragd szín. Általában, minél halványabb egy smaragd színe, annál kisebb az értéke. Nagyon halvány színű smaragdot inkább a "zöld Berill" -nek hívják.

Amerika felfedezése előtt a smaragd a legnagyobb ritkaságok közé tartozott, mert a leggazdagabb smaragdbányák Kolumbiában vannak. Az ókor smaragdjai valószínűleg a ma már csak történelmi nevezetességű egyiptomi bányákból valók, amelyekben az egyiptomi hieroglif feljegyzések szerint már i. e. 1650-ben dolgoztak, és ahonnan Kleopátra királynő drágakövei is származtak. E régi bányák felkutatására 1816-ban az egyiptomi alkirály expedíciót küldött ki, amelynek sikerült is a bányákat megtalálni. Ezek részben Dzsebel-Zabara vidékén,Kosseir-entől délre, Asszuántól keletre, részben pedig e területtől délre, Dzsebel-Sikait környékén voltak. Az anyakőzet csillámpala és szteatitpala. Az expedíció felfedező munkája után e bányákban újra megkezdték a munkát, de csakhamar abbahagyták, mert a talált smaragdok minősége általában nagyon gyenge volt, úgyhogy a bányászat fenntartása nem lett volna hasznot hajtó.1927-ben Afrikában,Transvaal északi részében a Leydsorp kerületben biotit- és amfibolpalában smaragd-előfordulást fedeztek fel. Smaragd közismert hibáiról... Hibátlan kövek nagyon ritkák, és a nagyon értékesek. Néhányan valójában inkább a picit hibás smaragdot részesítik előnyben a hibátlannal szemben, mert ez bizonyítja a smaragd eredetiségét. Bár a kolumbiai smaragd hagyományosan a legmagasabb minőségű, legszebb zöld színű smaragd, egy új forrásból az afrikai Zambiából kevésbé hibás, mély zöld színű smaragdokat bányásznak.

A legszebb smaragdokat Kolumbia szolgáltatja, ahol a Cordillera Orientalban, Bogota vidékén, egy sötét színű palában ereket alkotó mészkőben található. A smaragd-bányákat már a régi bennszülöttek is ismerték; a smaragdot fejtették, ékkőnek használták és templomaikat díszítették vele. A smaragdtartalmú kőzetet külfejtéssel, lépcsősen fejtik és így keresik a mészkőereket, amelyek teljesen szabálytalanul vannak a kőzetben. A kifejtett mészkődarabokat azután összetörik s ebből a törmelékből keresik ki a smaragdokat. A meddő kőzetdarabokat és az elhasznált törmeléket a bánya fenekére hányják s onnan vízárammal távolítják el. A smaragdok színe igen gyakran a legszebb zöld, de a világosabb színű kövek gyakoribbak. A foltos és zónás színezés is sokszor előfordul. A kövek átlátszósága igen változó. Tökéletes átlátszóság és szép szín együtt elég ritka; a szép színű kövek értékét igen sokszor csökkenti a gyenge átlátszóság.
Egy ritka és szokatlan formája a smaragdnak, "Trapiche Emerald"-ként imert; melynek jellegzetessége a csillag alakú sugarak , melyek a kő közepéről indulnak, hatszögletű mintában. Úgy tűnik, mintha fényvisszaverődés lenne, melyeket párhuzamos zárványok okoznak, de ez nem így van, ezt egy csillag alakú mintázatban képződő fekete szén-dioxid-szennyeződés okozza. Ilyen Trapiche smaragd csak Kolumbia Boyaca Emerald bányászati kerületben található, és lencsére (kaboson) van vágva.

Annak ellenére, hogy a smaragd jó keménységű, mégis egy törékeny kő. Kemény ütés vagy szélsőséges hőmérséklet-változás hatására belső repedések alakulhatnak ki. A belső hibák elfedésére olajjal kezelt smaragdot tilos ultrahangos ékszer tisztítóban tisztítani, nem szabad szappanos vízzel mosni. Ez ugyanis eltávolítja olajozás kezelést, és előjönnek a rejtett belső repedések.

A smaragd valójában zárványokkal, felhőkkel és apró repedésekkel teli kő, amely nagyon könnyen törik, hasad. Annyira sérülékeny, hogy külön csiszolásmódot találtak ki hozzá az ékszerészek: téglalap alakúra formázzák, és a sarkait lecsapják, mert amúgy is kicsorbulnának az első koccanásnál. A smaragd ékszereket épp ezért nem is ajánlják mindennapos használatra, csak jelentős eseményekhez. Gyűrűbe, karkötőbe is jobb, ha nem ezt tesszük – nagyobb biztonságban van egy brossban vagy nyakláncban, amely kevésbé hajlamos odaütődni.

Mivel nagyon kényesek, a köveket már az ókor óta olajjal kezelik, ami picit rugalmasabbá és ellenállóbbá teszi őket, és a színüket is élénkebbé változtatja. Merthogy akármilyen macerás drágakő is, a smaragd színe olyan egyedi, és a benne csillogó tűz annyira vonzó, hogy a rajongóknak minden pénzt megér. És amikor azt mondjuk, minden pénzt, akkor tényleg nem kevésre gondolunk: mivel hússzor ritkább a gyémántnál, jóval drágább is annál.

A vásárlásnál azonban sokan hajlamosak azt hinni: minden zöld kő smaragd. Csakhogy ez nagy tévedés. Az egyetlen jelző, amit egy smaragdnál hallani szeretnénk, az a „kolumbiai”, mert annak van a legszebb sötét színe. Ha azt mondják, hogy ez „cseh smaragd”, az valójában zöld fluorit, az „uráli smaragd” pedig zöld gránátkő, a „kongói smaragd” a dioptáz álneve, az „indiai smaragd” színezett kvarc, míg a „spanyol smaragd” egyszerűen csak zöld üveg. Hogy a helyzet bonyolódjon, az 1850-es évek óta létezik szintetikus smaragd is, amely különösen azért nyerte el a közönség tetszését, mert teljesen víztiszta, nincsenek benne a smaragdra jellemző zárványok.

Ezek egyébként nem hamis kövek, csak akkor, ha smaragdként próbálják ránk sózni őket, mert valójában sokkal olcsóbbak annál. Sokan azonban nincsenek tisztában a smaragd valódi árával, és elhiszik, hogy pár tízezer forintért valódi követ kapnak, miközben annak ára inkább a százezres nagyságrendnél kezdődik. Különösen akkor kell gyanakodni, ha nagy becsben tartott smaragdunknak hibátlan, törésvonalak nélküli a belseje, és különlegesen sötét a színe – az ilyen smaragdok ugyanis már milliókat érnek. Dollárban. Merthogy tucatnyi sincs belőlük az egész világon.

Egy ilyen különleges drágakőhöz természetesen rengeteg történet, anekdota és legenda kapcsolódik, olyan mint például a Smaragdember, Kleopátra bányái, Néró szemüvege, A bölcsesség táblája, Smaragdváros, Az utolsó francia királyné smaragdkoronája, Az elátkozott smaragd, melyekről a blog alján lévő forrás linkje alatt olvashatsz bővebben.

A régi smaragdok egy része Peruból származik, de a régi bányák helye ma jószerivel ismeretlen.

Újabban Zambia jelentős termelő. Ősi smaragd források Egyiptomban és Ausztriában voltak. Fontos smaragd készletek vannak Brazíliában, Kínában, Afganisztánban, Oroszországban, Mozambikban, Dél-afrikában és az Amerikai Egyesült Államokban (Észak-Karolina), és persze a mi oldalunkon a Smaragd Világ Kollekció közt :)

Válogass a Smaragd Világ Kollekcióból itt.


Az Év Színe - Peach Fuzz - Barackpihe

Hivatalosan is ez lett 2024 színe, amelyet legtalálóbban csak barackpihének fordíthatunk.
Erzsébet királynő már viselte. a 2024-es év Pantone színe, és az elegáns, letisztult divat alapeleme. Ez a lágy rózsaszínes-narancssárgás árnyalat egyértelműen egy nyugodtabb hangulatot jelez a 2024. évre. És igen, a királyi család női tagjai már viselték.

A 2023. év végén kihirdették a 2024-es év Pantone színét, a Peach Fuzz-t. Félretéve a Viva Magenta tavalyi merész árnyalatát, a rózsaszín és narancssárga lágy keveréke a Pantone szerint a tapinthatóság, a kényelem és a melegség jelzésére szolgál. A vezető divatházak és a közkedvelt márkák már felfigyeltek rá, és már sokkal korábban Erzsébet királynő, Diana hercegné, Katalin hercegné és Meghan Markle is viselte a színt és annak árnyalatait. A tompított korall árnyalatot azért választották, hogy kifejezze a közösség és a meghittség iránti vágyat, és nagyon úgy tűnik, hogy erre szükségünk van ebben az évben. A Pantone Color Institute szerint a bársonyos őszibarack tónus, mindenre kiterjedő szelleme gazdagítja az elmét, a testet és a lelket, elnevezése azonnal az emberi érintés gondolatát juttatja eszünkbe.

Csaknem egy éves kutatás alatt a Pantone elemzi a művészet, a divat, a dizájn és az ezeken kívül is rendszeresen előforduló kulcsszíneket, hogy megtalálja azt az árnyalatot, amely nem csak a jelenlegi korszellem, hanem a következő év hangulatát, vezető vonalát is megadja. A Pantone szerint „költői, romantikus, és vintázs hangulatú” a Peach Fuzz, mely annak köszönhető, hogy a múltat tükrözi, miközben kortárs hangulatot idéz. A napfényes árnyalat az elmúlt néhány szezonban már szerepelt a legnagyobb divatházak kollekcióiban, és a 2024-es tavaszi/nyári szezonra is megálmodták már a tervezők különleges darabjaikat. A Balmain-nél voltak pliszírozott, vállakat szabadon hagyó ruhák, kifejezetten Peach Fuzz-szerű árnyalatban, míg Alaïa kifutóján PVC-hatású ruhákban, vonultak a modellek. A Roksanda-nál eközben selyemköpenyben jelent meg a szín, míg a Missoni egy hálóruhán használta. Ezek után garantált, hogy a kedvenc, megfizethető márkáknál is megjelenik majd a Peach Fuzz, így mindenki könnyedén beépítheti a megjelenésébe.
A jól használható szín már évtizedekkel ezelőtt megjelent a királyi család női tagjain, így nem fér hozzá kétség, hogy nagyon kifinomult, visszafogott divatot tükröz. 1992-ben Erzsébet királynő egy őszibarack együttest gyöngy nyaklánccal és borssal párosított, és persze a kötelező kalap is ebben a színben tündökölt. Még mindig a királynő, csak már 2017 és egy szövetkabát, plusz az elmaradhatatlan kalap.

Diana hercegné hatalmas stílusikon, így teljesen érthető, hogy már a nyolcvanas években viselte a Pantone 2024 színét, a Peach Fuzz-t. De ugyanez az összeállítás várandósan is előkerült, csupán az öv maradt el. Igazi multifunkcionális együttes, és nagyon menő, hogy nem csak egyszer került reflektorfénybe.gen, Katalin hercegnén is volt már ez a szín várandósan, ám más alkalommal is megjelent a nyilvánosság előtt barackrózsaszínben. Érdemes a Chloé blézerére is egy pillantást vetni, hiszen ez az a darab, amit bármikor elő lehet kapni, mert örökérvényű még ebben a színben is.Úgy tűnik ez egyben a várandósság színe is, már ami a királyi családot illeti. Meghan Markle 2019-ben párosította egyik kedvenc tervezőjének, Brandon Maxwellnek a blézerét és ruháját. Kifinomult, letisztult és nagyon elegáns.

A Peach Fuzz egy fiatalos, optimista, meleg és gyengéd szín. "Olyan árnyalatot kerestünk, amely tükrözi belső vágyódásunkat a közelség és kapcsolódás iránt, így esett a választás egy melegséget és modern eleganciát sugárzó színre." - fogalmazott Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute™ Ügyvezető Igazgatója. Ahogy Leatrice is megfogalmazta, mindannyian vágyunk valódi emberi kapcsolatokra és az élet örömeinek megosztására. A Peach Fuzz egy olyan árnyalat, amely tükrözi az együttérzés és a közösség erejét, valamint könnyedén elegyedik benne a fiatalság és az időtlenség.

És pont ezért esett nekünk is a Barackpihére a választásunk, és emeltük be a portfóliónkba.

Válogass Te is a Az Év Színe - Peach Fuzz - Barackpihe kínálatából itt.

Ha bármilyen kérdésed van, keress minket, írj nekünk bátran a hello@scarfocean.hu email címre.

 

/Felhasznált források: híres rubinok, a rubin ásványról, kék zafír, smaragd, érdekességek a smaragdról, Smaragdember, Kleopátra bányái, Néró szemüvege, A bölcsesség táblája, Smaragdváros, Az utolsó francia királyné smaragdkoronája, Az elátkozott smaragd, Glamour.hu-n a barackpihérőlmarieclaire.hu-n a barackpihéről/

 

Szeretettel olvassuk leveled bármilyen témában, hozzászólásban, írj nekünk bátran
emailcímre!