Blog

Felső légúti megbetegedések

ScarfOcean
2024.03.12 12:33
Felső légúti megbetegedések

A légúti megbetegedések kialakulására jellemző az őszi-téli, kora tavaszi időszak. Ilyenkor az időjárás kedvez a kórokozók szaporodásának, melyek leggyakrabban vírusok, esetenként baktériumok.

Felső légúti megbetegedések

A légúti betegségeket direkt és indirekt, ill. alsó és felső légúti fertőzések szerint csoportosíthatjuk. 

Torokgyulladás

A felső légutak gyulladásos betegségei jól ismertek, de lefolyásuk, gyógymódjuk, szövődményeik nagyon eltérőek lehetnek. A pontos diagnózis megállapítása elengedhetetlen a megfelelő terápia alkalmazásához. Felső légúti betegségek a nátha, arc és homloküreg gyulladás, mandulagyulladás, torokgyulladás. Általánosan minden esetben hirtelen kialakuló elesettség érzet, nátha esetében bő, vizes orrfolyás jelentkezik. Az orrmandulák gennyes gyulladása is hasonló tünetekkel jár, társulva a fülfájással, orrdugulás-érzéssel. Az arc- vagy homloküreg gyulladása esetén az orrváladék sűrű, zöldes-sárgás tapadós, erős fejfájással, lázzal jár. A garat felé lecsorgó váladék köhögésre ingerli a beteget, és hányingert okozhat. A torokgyulladás jellemző tünete kicsiknél és nagyoknál is a fájdalmas torok, nehéz nyelés, akár fülekbe kisugárzó fájdalom. A száraz nyálkahártya miatt rekedtség is felléphet, és láz is előfordulhat. A gennyes váladék a garatban és tüszők a mandulákon bakteriális felülfertőződést jeleznek.

Orrdugulás

A legtöbb felső légúti fertőzés otthon kezelhető, és néhány nap alatt javul. Az orrdugulás megszüntetésére, a száraz és hurutos köhögés csillapítására érdemes alternatív terápiákat alkalmazni. Előzzük meg kialakulásukat az immunrendszerünk erősítésével, vitamin és ásványianyagban dús táplálkozással, stresszcsökkentő technikák elsajátításával.

Gondoskodó gyógynövények - Illatsál - alvósál és illatpárna

Mindemellett használjunk gondoskodó gyógynövényeket is a terápia során, melyre az az illatsál-alvósál megoldást nyújt illatpárnái használatával együtt. Használata enyhíti a tüneteket és segít a gyorsabb felépülésben, körülölel, gondoskodik rólad, és szeretteidről.

Kérlek, minden esetben keresd a háziorvosodat, gyógyszerészedet!

Szeretettel olvassuk leveled bármilyen témában, hozzászólásban, és ha bármilyen kérdésed van, keress minket, írj nekünk bátran a
hello@scarfocean.hu 
email címre.