Blog

Alvás gondoskodó gyógynövényekkel

ScarfOcean
2024.03.12 12:33
Alvás gondoskodó gyógynövényekkel

Sajnos, a magyarok 60 százaléka rosszul alszik - egy kutatás adatai szerint

Rossz alvásminőség

Az alvásminőség javítása és az álmatlanság enyhítése érdekében sokan keresik a természetes megoldásokat. Az egyik ilyen megközelítés a gondoskodó gyógynövények alkalmazása, melyek hozzájárulhatnak a nyugodt és mély alváshoz.

Nem megfelelő minőségű alvás

Világszerte az egyik legkomolyabb egészségügyi kockázati tényező a nem megfelelő minőségű alvás, és hazánkban is több tízezren küzdenek (hosszabb-rövidebb ideig) alvászavarokkal. Az alvászavar következményei: a kialvatlanság fáradtságérzetet, teljesítményromlást okoz. A rossz közérzet mellett romlik a koncentrálóképesség, a gondolkodás. A pihentető alvás éppen ezért nemcsak a következő reggel szempontjából fontos!

"Egy reprezentatív kérdőíves kutatás szerint a magyarok 60 százaléka rosszul alszik, a műszeres mérések azonban arról tanúskodnak, hogy ennél sokkal rosszabb a helyzet – mondta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke. Sajnos, Számos alvási nehézséggel küszködnek a magyarok. A Magyar Alvás Szövetség a Szinapszis Egészségkutató Kft. piackutató céggel közösen 2023-ban negyedik éve vizsgálja évről évre reprezentatív kutatás keretében a magyarok alvásminőségét", melynek részletes eredményeit, a kutatás megállapításait, ezen a linken lévő oldalon olvashatod el.

Nem elegendő pihenés

A nem elegendő pihenés miatt szervezetünkben csökken a kórokozók elleni védelemben fontos szerepet játszó T-sejtek száma és azok aktivitása. Az immunrendszer mélyalvásban a legproduktívabb, ezért is leszünk például álmosak betegség esetén. Szívünk napközben fokozott igénybevételnek van kitéve, és bár éjszaka sem pihen, némiképp könnyebbé válik a munkája. Alvás közben ugyanis a pulzus, a vérnyomás és a testhőmérséklet is csökken, ami többek között a szív egészségére is hatással van. A legtöbb szervünk alvás közben regenerálódik, ugyanis ez a sejtmegújulás ideje. A pihentető alvás ugyanakkor záloga a megfelelő méregtelenítésnek, valamint kiváló módja a feszültség és a stressz levezetésének is. A valóban jóminőségű alvás tehát egyértelműen hozzájárul szervezetünk egészségmegőrzéséhez, mivel növeli a védekezőképességet.

Egészséges életmód

Az alvás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni az egészséges életmód részeként. Az alvás segít a testnek és az elmének regenerálódni, pihenni és feltöltődni a következő napra. Sajnos sok ember küzd az alvászavarokkal, amelyek megnehezítik az elalvást és a pihentető alvást. Szerencsére azonban számos természetes gyógynövény létezik, amelyek segíthetnek ebben a problémában. Íme néhány gondoskodó gyógynövény, amelyek segíthetnek az alvásban:

Kamilla

A kamilla egy hagyományos gyógynövény, amely híres nyugtató hatásáról, segíthet lazítani és megnyugtatni az idegeket, elősegítve így az alvást.

Levendula

A levendula illata ismert relaxáló hatásáról, illata segíthet az ellazulásban és az alvás minőségének javításában. A levendula egy népszerű alvást elősegítő gyógynövény, és ezt a kutatók a silexan nevű aktív hatóanyagának tulajdonítják, amelyet ki is vonnak a növényből. Egy tanulmányban a silexan hatását vizsgálták szorongásban és alvászavarban, és azt találták, hogy ez a hatóanyag jelentősen képes volt csökkenteni a szorongást és javítani az alvásminőséget. 

Citromfű

A citromfű egy másik gyógynövény, amely nyugtató hatással rendelkezik, szintén segíthet csillapítani az idegeket és elősegítheti az alvást.

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen természetes gyógynövényt használsz, előtte mindig érdemes konzultálni egészségügyi szakemberrel, amennyiben más gyógyszereket is szedsz, vagy egészségügyi problémáid vannak. Emellett az alvászavarok súlyosabb problémákra is utalhatnak, és elképzelhető, hogy szakember segítségét igényelhetik.

Mindezek tükrében, próbáld ki a gondoskodó gyógynövényekkel töltött illatpárnáinkat és használd az illatsál-alvósálad rejtett zsebébe téve, hogy egítsen az alvás minőségédnek javításában, és élvezni tudd az egészséges, pihentető alvást minden éjszaka!

Minden sálunk természetes alapanyagból készült, az összes illatpárna pedig orvosi, nem szőtt textíliából készültek, pontosan azért, hogy a lehető legcsekélyebb szintre csökkentsünk bármilyen allergén hatást.

Az illatsál-alvósál és illatpárna részleteiről tájékozódj a termékoldalakon, vagy kerss bátran minket bármelyik elérhetőségeinken.

Ha megosztanád tapasztalataidat velünk, nagyon szívesen vennénk! Írj nekünk bármikor a hello@scarfocean.hu email címre! Szeretettel olvassuk leveled bármilyen témában, hozzászólásban, írj nekünk bátran!